Adres

Vali Konağı Cd. Konak Apt. No:127/3 (Nişantaşı Anadolu Lisesi Karşısı) Şişli, İstanbul

İletişim +90 536 725 54 54 drhasancaglar@yahoo.com

Olmazsa olmaz dostlarımız: Probiyotikler

Son zamanlarda moda bir terim var “Mikrobiata” , hatta kimileri yeni organımız diyor. Binlerce farklı bakteri, virüs ve mantardan oluşan 1,5 kg tutan bir mikroortam. Özellikle barsaklarımız olmak üzere tüm vücudumuzda dağılmış vaziyette. Yapılan çalışmalar, 1.5 trilyon vücut hücresine karşı 15 trilyon bakteri, virüs, mantarı vücudumuzda taşıdığımızı söylüyor.

Bunların büyük kısmı dostumuz probiyotik bakteriler. Zaten oran bozulup patojen bakteriler, virüs ve mantarlar artınca dengemiz bozuluyor ve kabızlıktan, ishale, şeker hastalığından, alerjiye, tiroid problemlerinden, karaciğer problemlerine, kas ağrılarından, obesiteye, aklınıza gelebilecek binlerce rahatsızlık başımıza geliyor. Bu dost bakteriler sindirim başta olmak üzere genetik adaptasyondan, savunma sistemimize her konuda vücudumuzun vazgeçilmez parçası. Diyelim ki sizi steril ettik ve vücudunuzdaki tüm bakteri, virüs ve mantarları öldürdük, yaklaşık 48-72 saat içinde siz de ölürsünüz.

Peki bu faydalı bakterileri nasıl dengeleyebiliriz?

Öncelikle onlara en çok zararı veren lüzumsuz antibiyotik kullanımları, stres, alkol, sigara, şeker ve undan zengin beslenmeden kaçınmalıyız. Sonra ev yapımı yoğurt, kefir, turşu, elma sirkesi kullanımları artılmalı ve bunları marketten değil, geleneksel yöntemlerle kendi mutfağımızdan elde etmeliyiz. Ek olarak da doktorunuzun belirleyeceği ihtiyaç çerçevesinde probiyotik kapsülleri kullanımı sağlığımıza çok şey katacaktır. Bazı probiyotik bakteri türleri yiyeceklerimizde olmadığından ve onları dengeleyecek ölçüde fermente gıda alınımı mümkün olmadığından zaman zaman probiyotik kapsülleri ile vücudumuzun dost bakterilerini desteklememiz, sağlığımıza inanılmaz katkı sağlayacaktır.

Kombu Çayı – Kombucha ve Kombu Mantarı Nedir?

Kombu Çayı (Kombucha), ilaç olarak da kullanılan fermente edilmiş bir çay çeşididir.Yeşil veya siyah çaydan yapılabilir. Doğu Asya’ya özgü bir çay olup dünyaya yayılmıştır. Fermentasyon esnasında disk biçiminde, jelatinimsi bir zardan meydana gelen mantar oluşur. Kombu mantarı, ve şekerden oluşan bir beslenme solüsyonu içerisinde yaşar ve bu ortamda sürekli üremektedir. Kombu Mantarı, zamanla çayın bütün yüzeyine yayılarak kalınlaşır.

Kombu Çayı Faydaları Nelerdir?

  • Kombu çayı, yağ yakımını hızlandırarak fazla kilolardan daha hızlı kurtulmaya destek oluyor.
  • Zararlı maddelerin vücuttan daha hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlıyor.
  • Kan dolaşımını düzenleyerek tansiyon sorunu yaşayanlara destek oluyor, özellikle yüksek tansiyonu dengelemede etkisi oluyor. Bu sayede vücudu kalp ve damar hastalılarına yakalanma riskinden koruyor, var olan hastalıkların olumsuz etkilerini azaltıyor.
  • Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan iltihaplanmalara karşı vücudu destekliyor, iltihaplı bölgelerin daha hızlı iyileşmesine yardım ediyor.
  • Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.
  • Alerjilere karşı da vücudun yanında yer alan kombu çayı, alerjik reaksiyonların daha hafif atlatılmasına ön ayak oluyor.
  • Kandaki şeker oranının da normal seviyelerde seyretmesini sağlıyor.
  • Kanserli hücrelerin yayılmasını ve büyümesini de yavaşlattığı biliniyor.
  • Yorgunluk ve bitkinlik gibi gündelik sorunların da üstesinden gelmeye yardımcı olan kombu çayı, vücuda enerji veriyor.
  • Kan dolaşımını düzenlediği ve sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağladığı için baş ağrılarının da hızla geçmesini sağlıyor.
  • Saç sağlığına da iyi geldiği bilinen kombu çayı, saçların hızlıca uzamasına olanak sağlıyor, daha güçlü köklere sahip saçlara kavuşturuyor.
  • Harici olarak kullanıldığında, yani içmek yerine cilde sürüldüğünde cildin yaşlanmasını yavaşlatıyor, cildi nemlendiriyor ve kırışık karşıtı bir etki gösteriyor.

Kombu Çayı Tarifi

Malzemeler:
  • 3 litre su (Kaynak ya da memba suyu olması tercih sebebi)
  • Kombucha kültürü (mayası)
  • 1,5 su bardağı, yani 300 gram kadar toz şeker
  • 9-10 poşet ya da 25-30 gram kadar siyah çay (yeşil çay da tercih edebilirsiniz)
Nasıl Yapılır?

Çelik bir tencere alın ve içine 3 litre suyu koyup ocağa alın. Su kaynamaya başlayınca içine toz şekeri ilave edin ve 5 dakika kadar bu bu şekilde karıştırarak kaynatın. Karıştırma işlemini yaparken tahta değil metal kaşık kullanın. 5 dakikanın sonunda şekerli suyun bulunduğu tencereyi ocaktan alın ve içine sayı ekleyin. Yaklaşık 15 dakika çayın iyice demlenmesini bekledikten sonra yine metal bir kaşık yardımıyla çayları karışımın içinden tamamen çıkarın ve karışımı soğumaya bırakın.

Soğuyan bu karışımı, kombu çayını hazırlamak istediğiniz büyükçe bir kavanoza aktarın. Kombucha kültürünü ılık bir suda yıkadıktan sonra oda sıcaklığına getirdiğiniz kavanozdaki sıvının içine bırakın. Kavanozun ağzını hava alacak şekilde kapatabilmek için steril bir bez ya da tülbentle örtüp paket lastiğiyle bu bezi sabitleyin. Kavanozdaki çayı bu şekilde 4-10 gün arası mayalayın. Bu süre içinde kavanozun doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına ve oda sıcaklığında beklemesine özen gösterin. 4 günden sonra mayalanan kombu çayını afiyetle tüketmeye başlayabilirsiniz. Ancak ne kadar mayalanırsa o kadar daha etkili olacağından 7-10 gün kadar mayalayıp o şekilde tüketmeniz daha faydalı olacaktır.

Nasıl kullanılır?

Kombu çayınız mayalanıp da tüketme vaktiniz geldiğinde şunları bilmeniz de önemli. Çayı aç karnına içmeli, mümkünse taze sıkışmış portakal suyu gibi farklı meyve sularıyla karıştırarak tüketmelisiniz. Çayı bardağınıza alırken süzgeçten geçirmeyi ihmal etmemeli ve günde yarım su bardağını geçmeyecek kadar tüketmelisiniz.

Sizi dinliyorum!

Merak ettiğiniz diğer sorularınız için buradayım.

Whatsapp
  • bubble-12
  • bubble-16